Meydan Muharebesi Nedir?
06 Temmuz 2024

Meydan Muharebesi Nedir?

Meydan Muharebesi

Meydan muharebesi, iki ya da daha fazla ülke arasında açık bir alanda, yani meydanda yapılan savaşa denir. Türkiye'de Kurtuluş Savaşı sırasında, Türk ordusu ile Yunan ordusu arasında 1922 yılında yapılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi veya Dumlupınar Meydan Muharebesi olarak bilinir.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 23 Ağustos 1921 - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılmış ve Türk milletinin ölüm kalım savaşı anlamına gelen Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı'nın kaderini tayin eden bir rol oynamıştır.

Bu savaş başlamadan önce, Yunanlıların en önemli hedefi; Ankara tarafında ilerleyip, Türk Ordusunu yok edip, Kurtuluş Savaşı'nın bir sembol ve direniş merkezi durumuna gelen Ankara'yı zapt etmekti. Bu şekilde Türk milletinin azim ve direnme gücü yok edilecekti. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emir komutasında, Türk milletinin kanıyla yapılan, dünya savaş tarihinde en uzun meydan muharebesi; Türk Kurtuluş Savaşı tarihinde ise subay muharebesi olarak geçen bu Sakarya Destanı 21 gün ve 21 gece devam etmiştir. 13 Eylül günü de Yunanlıların, Sakarya Nehrinin doğusunu tam olarak terk etmesi ile sona ermiştir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Savunma Stratejisi

Büyük asker ve başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Sakarya Meydan Muharebesi esnasında ülkemizin savunmasını şöyle ifade etmiştir: “Hattı savunma yoktur, sathı savunma vardır. O sathıdadır ki bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadığı sürece serbest bırakılamaz. Bu sebepten dolayı küçük, büyük bütün birlikler bulunduğu mevzilerden atılabilir; fakat küçük, büyük her birlik durabildiği noktadan tekrar ve yeniden düşmana karşı cephe kurup, muharebeye devam ederler. Yanındaki birliğin çekilmek zorunda kaldığını gören ordu, ona itaat etmez; bulunduğu mevzide sonuna kadar durmaya ve direnmeye mecburdur."

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Sonuçları

Taarruz gücünün Türk kuvvetlerine geçmesini sağlayan Sakarya Meydan Muharebesi zaferi, TBMM hükümeti için çok büyük bir siyasi başarının kapısını aralamış ve Türk milletinin özgürlük ile vatanını kurtaracağı inancını da daha çok güçlendirmiştir.

Sakarya Savaşı'nın sonunda, Türk Ordusunun 1683 senesinde 2. Viyana Kuşatmasında aldığı yenilgiden beri devam eden çekilme sona ermiştir. Bu meydan muharebesi, Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur.

Düşman askerleri 10 Eylül'de yapılan karşı taarruzla Afyon-Kütahya sınırına kadar atılmış, bu muharebe Türk ordusunun üstün çok üstün bir zaferiyle sona ermiştir.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi Sonuçları

  • Bu muharebe Ulusal Kurtuluşun son savunma muharebesi olmuştur.
  • Düşman ordusunun saldırı gücü bitmiş, Türkiye topraklarını ele geçirme yönündeki istek ve umudu tükenmiş ve savunmaya geçmişlerdir.
  • Bu muharebeye Genelkurmay Başkanı olan Fevzi Çakmak ile Batı Cephesi Komutanlığı görevinde bulunan İsmet İnönü Paşa katılmıştır. Bu bir subaylar savaşıdır.
  • Bu muharebe sonunda 19 Eylül 1921'de Mustafa Kemal'e mareşallik rütbesi ile Gazi unvanı verilmiştir.
  • Sovyetler Birliği ile Kars Antlaşması, Fransızlar ile Ankara Antlaşması imzalanmıştır.
  • TBMM Anadolu'da kesin bir egemenlik sağlamıştır.
  • TBMM'nin yaşama ve var olma mücadelesinde bu meydan muharebesi en büyük başarısı olmuştur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kursk Muharebesi Sonuçları

Kursk Muharebesi Sonuçları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sakarya Meydan Muharebesi ve Sonuçları

Sakarya Meydan Muharebesi ve Sonuçları

Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Başkomutanlık Meydan Muharebesi

Meydan Muharebesi Nedir?

Meydan Muharebesi Nedir?

Muharebe Arama Kurtarma

Muharebe Arama Kurtarma

Gediz Muharebesi Gediz Muhaberesi Sonuçları

Gediz Muharebesi Gediz Muhaberesi Sonuçları